Blister i munden

Hvad er blister i munden?

Blister i munden er en af de hyppigst forekommende sygdomme i munden – lige efter folkesygdomme som caries og parodontose. Sygdommen giver sig udslag i smertefulde sår i munden, og små hvide udhulinger omkranset af rødme. Ofte er de plagede områder hævede og ømme, og volder den ramte smerte og ubehag. Blister i munden har mange ligheder med forkølelsessår, og derfor oplever vi ofte i vores tandlægeklinik, at klienter forveksler disse to sygdomme med hinanden. En god huskeregel er, at mens forkølelsessår oftest forekommer udenfor munden, så forekommer blister inde i munden. Den vigtigste forskel mellem de to sygdomme er dog, at blister ikke smitter.

Kort og godt – 6 ting, der er værd at vide om blister i munden

  • Du vil typisk kunne mærke en brændende fornemmelse, før såret går i udbrud.
  • Blisterne kan sidde overalt i munden, på nær selve tandkødet eller ganen.
  • Ofte får man kun 1 sår ad gangen, dog med enkelte undtagelser.
  • Sårenes størrelse kan variere fra få mm op til flere cm.
  • Udbruddenes hyppighed varierer meget fra person til person. Mens nogle får et par udbrud om året, kan andre døje med blister i munden mere eller mindre konstant.
  • Sårenes varighed varer for det meste kun få dage, men i slemme tilfælde kan det tage flere uger før såret heler.

Forebyggelse af blister i munden

Den mest effektive forebyggelse mod blister er god mundhygiejne. Hvis du døjer med blister i munden kan du derfor med fordel børste tænder mindst to gange om dagen, bruge mundskyl og gå til regelmæssigt tandeftersyn ved tandlægen. Med disse foranstaltninger vil du kunne holde udbruddene nede. Sker det alligevel, at du rammes af blister i munden, er det vigtigt, at du behandler dem hurtigst muligt. Hvis man lader stå til og går rundt med en betændelsestilstand som denne i munden, kan det påvirke hele kroppen, immunforsvaret samt kredsløbet.

Du er altid velkommen til at kontakte vores tandlægeklinik, hvis du skulle have yderligere spørgsmål til behandlingen af blister i munden.

Udfyld formularen,
så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Kontaktformular

"*" indikerer påkrævede felter

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.