Skærer du tænder om natten?

Om natten har mange mennesker mere tilfælles end blot det faktum, at de sover. Utroligt mange skærer nemlig tænder! At skære tænder kan synes som et pudsigt fænomen. For hvem gør det? Og hvad er det egentlig, der sker med os, når vi skærer tænder?

Skæren tænder foregår oftest ubevidst om natten, hvor personen af gode grunde ikke selv lægger mærke til det. Men udover at være et potentielt problem for din partners søvn, kan det i endnu højere grad være et problem for dine tænder og kæbeled.

Hvad sker der, når man skærer tænder?

Ved at gnide tænderne mod hinanden uden mad imellem – som der ellers typisk er – opstår det, vi kender som skæren tænder. Gør man dette i søvne, er der risiko for, at tænderne slides unødvendigt meget og smerter i kæbeled og kæbemuskulatur kan opstå. At skære tænder kan desuden opstå ved at presse tænderne mod hinanden uden bevægelse.

Modvirk skæren tænder

Selvom det på mange måder kunne være rart at vide, er der ingen entydig årsag til, at nogle skærer tænder, mens andre ikke gør. Dog ved man, at op imod en tredjedel af alle børn skærer tænder i fem – seks års alderen, men heldigvis vokser langt de fleste fra det igen.

I nogle tilfælde er stress årsag til, at man skærer tænder om natten. Ved at lave en række afstresningsøvelser er det muligt at mindske risikoen for, at dine tænder er alt for aktive, mens du sover. Faste sengetider kan desuden hjælpe dig til en bedre søvn, hvilket på sigt vil give både dig og dine tænder en mere rolig nat.

Nogle mennesker lider af skæren tænder i så voldsom en grad, at det hårde slid har sat sine tydelige spor på tænderne. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at snakke med sin tandlæge om muligheden for en individuel tilpasset bidskinne, der kan afhjælpe problemet.

Skærer du tænder om natten, og ønsker du at tale med en tandlæge om dit problem, er du velkommen til at kontakte Tandlægerne I Carlsro.

Udfyld formularen,
så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Kontaktformular

"*" indikerer påkrævede felter

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.